Tips!

Hier vindt u de laatste informatie over de directe omgeving van Schoorl.

Evenementen

Jaarlijks vindt in op de tweede zondag van februari de Groet Uit Schoorl Run plaats. De laatste tweehonderd meter van deze Run voert de deelnemers langs ons zomerhuis.

Het succes van de Groet Uit Schoorl Run is voor een groot deel te danken aan een unieke afwisseling in het parcours. Een parcours waarin de natuur van enerzijds het schitterende polderlandschap met de pittoreske oude dorpskernen als Groet-Bregtdorp en Catrijp op de voorgrond en anderzijds het schitterende bos en duingebied van Staatsbosbeheer een grote rol speelt.

Meer informatie over deze wedstrijden vindt u op www.groetuitschoorl.nl

Schoorl bezit het nummer 1 mountainbike-parcours van Nederland. Jaarlijks wordt hier de Drafbike wedstrijden gehouden.

Dwars door het duin- en bosgebied ligt het 15km lange uitdagende parcours waar zowel beginnende als gevorderde MTB'ers hun hart kunnen ophalen. De route is grillig, uitdagend en afmattend.

Parcour-informatie vindt u hier.

Meedoen aan de Drafbike 2011? Meer informatie over de Drafbike 2011 vindt u op http://www.mtb-schoorl.nl

De route op eigen initiatief rijden is prima te doen.  U kunt de route op verschillende plaatsen starten en onderbreken door gebruik te maken van het reguliere fietspad.

Uilenvangerwandeling door het Noordhollands duinreservaat.

Zondagmorgen 22 mei om 10.00 uur kunt u met IVN natuurgids Ton van der Puten de Uilenvangerwandeling meewandelen in het Noordhollands duinreservaat. De wandeling start io het eerste parkeerterrein rechts aan de zeeweg richting Bergen aan Zee, aan het begin van de Uilenvangerweg. De wandeling duurt circa 2 uur.

Indien u mee wilt gaan dan kunt u dat doorgeven via www.ivnnkl.net.


Actief en passief

Molen 'De gouden engel' in Koedijk

Op initiatief van de Stichting Johannes Bos is in juni 2009 in Koedijk een nieuwe monumentale stellingmolen, De Gouden Engel, gereed gekomen. Daarmee is het oude dorpsbeeld van Koedijk in ere hersteld. Deze meelmolen werkt op windkracht en produceert meel, dat in de molenwinkel samen met biologische producten wordt verkocht.De stellingmolen is gelegen aan de Kanaaldijk 235/236, 1831 BE Koedijk (gem. Alkmaar), langs het Noord-Hollands kanaal, niet ver van de Koedijker vlotbrug.

www.molen-degoudenengel.nl


Surfspot Camperduin

Camperduin is een van de vier beste spots voor surfers van Nederland. Bij slecht weer tussen Schotland en Noorwegen ontwikelen ontwikkelen er grote golven die richting Camperduin rollen. 'De Jongens Uit Schoorl' organiseren regelmatig surfclinins.

Voor meer info: www.djus.nl

Op nummer 4 aan de Koningsweg vindt u Menno en Carla Huiberts. 

Samen hebben zij een pedicure en massagepraktijk. Menno is gecertificeerd sportmasseur, aangesloten bij NGS Nederlandse Genootschap Sportmassage. Carla is pedicure en in het bezit van Diabetes en Reuma aantekening ( behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraar). Zij is aangesloten bij Provoet, landelijke organisatie voor de Voetverzorger/Pedicure. Wel even reserveren!

telefoonnummer:06-22221133

Voor meer informatie klikt u hier.

Wandelingen

Bosloop, 5-8 kilometer

In de maanden juli en augustus start iedere donderdagavond om 19.30 een bosloop vanaf restaurant het 'Klimduin'. De wandeling is circa 5 tot 8 km lang.

Roetwandeling

Het verbrande bosgebied wordt door Staatsbosbeheer inmiddels als surrealistisch bestempeld. Om er te komen loopt u naar het speelduin aan het eind van de Koningsweg. Daar aangekomen loopt u circa 300 meter naar rechts tot aan het begin van de vier-trappen route. Daar gaat u omhoog. Boven aangekomen loopt u met het pad mee naar beneden. Na circa 50 meter vindt u het laatste deel van het verbrande bos. Aan de linkerkant staat een paal met een plaquette over de brand. Volg de paaltjes met zwarte bovenkant en volg de geblakerde bomen.

Vanaf september 2010 is er een officiele wandelroute door het roetgebied.

Het verbrande bosgebied ligt op korte afstand van het buitenhuis.

Duintoppentocht, 20 kilometer

De Duintoppentocht voert u langs de hoogste toppen van ons duingebied. Nabij paal 14, even voorbij het Klimduin in Schoorl-centrum, bevindt zich de hoogste duintop van 54 meter. Hoewel er veel geklommen moet worden is de tocht goed te doen. Voor deze tocht volgt u de rode pijltjes in het gebied.

Boomplanterstocht, 11 kilometer

De Boomplanterstocht staat in het teken van de strijd tegen de zandverstuivingen in het duingebied. Staatsbosbeheer heeft een boomkwekerij bij de Bokkenwei. Daar wordt geexperimenteerd met dennen die het goed doen in het droge duingebied. Voor deze tocht volgt u de groene pijltjes in het gebied.

Stuifduinentocht, 15 kilometer

In het gebied bi de Tjalkhoek werden enige jaren geleden een groot aantal bomen gekapt. Hierdoor kunnen wind en zand het zo karakteristieke landschap verder vormgeven. Verder brengt u een bezoek aan de Kerf waar de elementen vrij spel hebben. Een tocht langs en door duinen die verstuiven. Voor deze tocht volgt u de witte pijltjes in het gebied.

Noordzeewandeling, 9 kilometer

Een wandeling die u naar het strand voert door open duingebied en die u terugbrengt door het schaduwrijke bos. Voor deze tocht volgt u de blauwe pijltjes in het gebied.

Heidewandeling, 10 kilometer

Augustus is de maand van de Heidewandeling. De Schoorlse heidevelden staan volop in bloei en de vele schakeringen van paars creeeren een prachtig schouwspel. Deze wandeling voert u langs uitzichtpunt de Zwarte Blink dat een prachtig uitzicht biedt over de zee, de duinvalleien en de heidevelden. Voor deze tocht volgt u de paarse pijltjes in het gebied.

Paddestoelenwandeling

In de paddestoelentijd wordt er door Staatsbosbeheer een paddestoelenwandeling samengesteld.

Verder... 

Er wordt door Staatsbosbeheer nog gewerkt aan een wandeling vanaf de Uilenvanger naar de Kerf.

Kaarten voor de wandelingen zijn te verkrijgen bij het bezoekerscentrum en uiteraard ligt er ook eentje in de recreatiewoning.

Wilt u zelf een route uitstippelen en weten hoe lang deze is? Ga naar http://www.afstandmeten.nl/

Honden in het bos en op het strand

Schoorlse duingebied

Loslopende honden zijn in het duingebied toegestaan tussen 1 september en 1 maart. Tussen 1 maart en 1 september zijn honden toegestaan mits aangelijnd.

Op de nabij gelegen stranden gelden de volgende regels:

Schoorl aan Zee
Honden zijn het hele jaar toegestaan mits aangelijnd, in de zomer echter alleen voor 10.00 uur en na 19.00 uur.

Bergen aan Zee
Honden zijn in de winter overal toegestaan. In de zomer echter uitsluitend op de activiteitenstranden. Honden zijn op de gewone stranden in de zomer alleen toegestaan voor 10.00 uur en na 19.00 uur.

Callantsoog
Honden mogen van oktober tot april los lopen op het strand. De rest van het jaar is verplicht aangelijnd.

Camperduin
Honden zijn op het strand toegestaan van september tot mei. De rest van het jaar is verplicht aangelijnd.

Egmond aan Zee
In de winter zijn honden op de stranden toegestaan, ze moeten echter wel aangelijnd zijn. In de zomer zijn honden alleen toegestaan voor 10.00 uur en na 19.00 uur.
Eten

Onze favoriete restaurants zijn 'Lekker puh' in Groet en Grand Cafe het Merlet in Schoorl-Centrum. 

Als u reserveert bij 'Lekker puh' vraag dan een plaats aan de kant van de Heereweg. Dat zijn lekkere stoelen en een goede tafelhoogte. Oh, en blieft u meer groente dan kost u dat niets extra (verrukkelijke witlof in ham/kaas). Voor vrijdag-zondag ruim van te voren reserveren.

Wilt u bij Grand Cafe het Merlet eten reserveer dan de Bibliotheek. Daar kunt u met vier personen knus dineren. De bibliotheek dient u ruim van te voren te reserveren. Het Merlet heeft iedere maand buiten de kaart een thema-menu. Dat staat buiten aangegeven.

Met kinderen kunt u goed terecht bij de Viersprong in Schoorl-Centrum.

http://www.merlet.nl/

http://www.lekkerpuh.nl/

http://www.4sprong.nl/

Er is een supermarkt (Jumbo) in het centrum van Schoorl (nabij het Klimduin).

Deze supermarkt is zeven dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur.

Gedurende de zomermaanden heeft buurman Jan Mink op nummer 3 een stalletje aan de weg met verse groenten.

Deze worden door Jan biologisch geteelt in zijn eigen moestuin. (Snijbonen zonder haren, sperziebonen, boterbonen, bietjes, diverse jam, rabarber). Het aanbod verschilt van dag tot dag en is altijd vers.

Cultuur

Ieder jaar organiseert Karavaan een reeks theatervoorstellingen in de regio Westfriesland, opgevoerd door diverse theatergroepen. Voor alle duidelijkheid: Westfriesland grenst onder andere aan Schoorl. Het ligt dus niet, zoals velen abusievelijk denken, aan de oostkant van het IJsselmeer.

Zeker de moeite van het bekijken waard...maar reserveren is verstandig. Karavaan 2010 is inmiddels afgelopen.

Karavaan gaat gebruik maken van de rijkdom, de identiteit en de inspiratie van Noord-Holland. Karavaan kiest de Westfriese Omringdijk als inspiratiebron en podium voor kunst en cultuur.

Karavaan brengt locatietheater dat ontwikkelt wordt vanuit de inhoudelijke betekenis van de plek en de fysieke kwaliteiten van de locatie. Theater dat het immaterieel erfgoed – lokale tradities, verhalen, muziek – weet te ontrafelen en weet vorm te geven in een belevenis zodanig dat lokale cultuur een diepere betekenis en een grotere landelijke uitstraling krijgt. Theater dat een breed publiek - lokaal, regionaal en landelijk - de kans biedt de specifieke kwaliteiten van dit gebied te beleven.

Meer informatie over de Karavaan vindt u op www.karavaan.nl